Installatie

Laat uw schotelantenne installeren door SMH in Doorn

Zelf doen of laten doen?

U kunt de schotelantenne laten installeren op, aan of bij uw huis. Dit kan heel onopvallend, bijvoorbeeld wanneer u een schotel met een 'discrete' kleur kiest.
De schotel moet zeer nauwkeurig op de satelliet worden gericht. Een afwijking van een halve graad is al genoeg om tijdens een regenbui uw kijkplezier te ontnemen. U kunt het uitrichten van uw schotel dan ook het best overlaten aan een specialist. Als u het zelf wilt doe dan kunt u hieronder lezen hoe u dit het best kan doen.  

Handige installatie tips!

voor de installatie van een schotelantenne

De schotelantenne

De schotelantenne is het belangrijkste onderdeel om te kunnen genieten van radio en televisie via ASTRA. De antenne ontvangt de signalen van de satelliet en reflecteert die in de richting van de Universele LNB. De afmeting van de schotelantenne hangt af van het bereik van de satelliet. Dat bereik noemen we de footprint. In Nederland volstaat voor digitale ontvangst doorgaans een schotelantenne met een diameter van 60 centimeter.

Triax schotelantenne

De LNB

De universele LNB is nodig om alle ASTRA-signalen (analoog en digitaal) die via de schotelantenne worden gereflecteerd, om te zetten in een perfecte beeld- en geluidskwaliteit. Er zijn verschillende soorten LNB's. Met een zogeheten Twin LNB bijvoorbeeld, kan op twee plaatsen in een huis het ASTRA-signaal worden ontvangen. En met een Quad LNB kunt u vier onvangers op dezelfde schotelantenne aansluiten.

 

lnb

De ontvanger

De ontvanger, qua formaat te vergelijken met een videorecorder, wordt ook wel tuner, decoder of set-top-box genoemd. Dit apparaat zorgt ervoor dat het satellietsignaal wordt omgezet in beeld en geluid en waar nodig gedecodeerd door middel van een module en smartcard.

technisat-ontvanger

Uitrichten van de schotelantenne op ASTRA

Contoleer voordat u de schotel gaat uitrichten wat de elevatiehoek is (dit is de hoek waarin het satellietsignaal naar beneden komt). Dit is in Nederland tussen de 27 en 31 graden.

 

Gebruik de Satfinder om uw schotel uit te richten

 

Plaats nu de schotel op de buis of statief en richt hem exact uit op de zojuist bepaalde positie. Al met al zal deze procedure u de eerste paar keer ongeveer een kwartiertje aan tijd kosten. Naarmate u er handiger in wordt/bent zal dit minder dan 5 minuten in beslag nemen.

gebruik van de Satfinder

Om een schotel eenvoudig uit te richten is een satellietsignaalmeter wel erg handig. SMH Digitaal levert deze hulpjes bij het uitrichten in diverse uitvoeringen. De juiste keuze is afhankelijk van hoeveel u denk deze te gaan gebruiken. Voor regelmatig gebruik. Zeer eenvoudig in gebruik. Met handleiding en meetsnoer. Hieronder de Nederlandse gebruiksaanwijzing van de satfinder. Hoe gebruik ik de satfinder?Om te beginnen plaatst u de satfinder bij de schotel tussen de lnb en de coaxkabel,dmv het korte meegeleverde meetkabeltje. Draai vervolgens de knop van de satfinder zover naar links dat het piepen net ophoudt.(ontvanger binnen moet aan staan) Bepaal dan via een kompas waar het zuiden is, of kijk naar de (Nederlandse) buren die eventueel ook een schotel op de astra 1 gericht hebben.

Neem nu de schotel (eventueel met statief en al) in de hand, en "zet" hem tegen de buik. Vervolgens richt u de schotel richting het zuiden en draait u hem langzaam naar links. Als het goed is, geeft de satfinder steeds een pieptoon, als er een satellietsignaal voorbij komt. Draait u net zo lang met de schotel naar links, tot u de tweede hoge pieptoon (uit de reeks van 3) tegenkomt, dat is nl. de astra 1 die u nodig heeft.

Elevatie

Hoe verder u naar het zuiden gaat hoe steiler de hoek naar de satelliet. De azimut is tussen 160 en 165 graden oost op het kompas of tussen de 20 en 15 graden ten oosten van het zuiden.

 

kruispolarisatie

Kruispolarisatie

Alleen wanneer de LNB precies in lijn staat met de gewenste polarisatie , zal optimale signaalsterkte worden gerealiseerd. Uitrichten van de schotelantenne kunt u prima doen met een satfinder, maar de kruispolariteit kunt u het beste afstellen met de kwaliteitsindicator die in het menu van uw satellietontvanger te vinden is. Vanuit de ongeveer goede elevatiehoek, kan de beste ontvangst van het gewenste signaal worden gevonden door de schotel langzaam naar rechts of links te draaien. Vervolgens kan , door steeds met een paar graden verzetten van de elevatie en de schotel weer in het horizontale vlak te draaien kunt u al gauw de richting van de satelliet worden gevonden. Als u signaal gevonden heeft wel even controleren of u de ASTRA gevonden heeft.Hierna kunt U alles vastdraaien. Controleer of u met het vastdraaien de schotel niet heeft verdraaid. Tip Zorg ervoor dat er geen vocht in de connector kan komen, gebruik tape of een afsluitrubber om deze af te dichten. Veel kijkplezier.